Homans in het defensief in Vlaams Parlement

Homans in het defensief in Vlaams Parlement

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement urenlang haar beslissing moeten verdedigen voor het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen. Ze kreeg daarbij niet alleen de wind van voor van de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V namen het optreden van de minister stevig op de korrel. Zo drong Open Vld-fractieleider Bart Somers aan op een “structurele aanpak” in plaats van “dagjes- en spektakelpolitiek”. De commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement heeft zich maandagmiddag gebogen over de beslissing van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans om de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen. Volgens de minister blijkt uit informatie van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij als Vlaams minister moet bewaken.

Nadat de Staatsveiligheid eerder zelf al vragen stelde bij die interpretatie van haar rapport, klonk er ook bij de oppositie en de eigen coalitiepartners kritiek op de lezing en het optreden van de N-VA-minister. Zo noemde CD&V’er Ward Kennes de interpretatie van de minister “onzorgvuldig”.

Maar de meest opvallende kritiek kwam van de fractieleiders van Open Vld en CD&V. Zo drong liberaal Bart Somers er bij minister Homans op aan “voorzichtiger” te communiceren over de Staatsveiligheid om de integriteit van die instelling niet aan te tasten. Daarnaast vindt Somers vooral dat er een “structurele aanpak” en een actieplan moet komen tegen de inmenging van de Turkse president Erdogan in onze samenleving. “Het is de taak en de plicht van de Vlaamse regering om daar een structureel antwoord op te geven dat verder gaat dan dagjespolitiek en spektakelpolitiek”, klonk het.

CD&V’er Koen Van den Heuvel van zijn kant riep de minister op de rapporten van de Staatsveiligheid “op de juiste manier te lezen”. “Misschien moet er in het vervolg een verklarende leeswijzer worden meegestuurd”, klonk het. Ook hij drong aan op een “verbindend beleid zonder spektakel waardoor er stappen achteruit worden gezet”.

Minister Homans verdedigde haar beslissing uitvoerig. “Ik heb de procedure in gang gezet zoals het moet. Ik ga daar ook mee verder en ben niet van plan de beslissing in te trekken”.
De minister liet wel verstaan dat de Staatsveiligheid niet van plan zou zijn om in te gaan op haar vraag om ook voor de overige 12 Diyanet-moskeeën een rapport op te maken.

bron: Belga