Bonte wil onderzoek naar misbruik van geheime informatie

Bonte wil onderzoek naar misbruik van geheime informatie

Kamerlid Hans Bonte (sp.a) wil dat Comité I een onderzoek start naar hoe geheime informatie misbruikt is voor politieke profilering. Hij vindt het niet kunnen dat een rapport van de Staatsveiligheid over de moskeeën vorige week op alle redacties belandde, schrijft De Standaard. Bonte wil dat de parlementaire opvolgingscommissie van het Comité I, waarvan hij zelf lid is, zo snel mogelijk bijeenkomt. “Het Comité I moet een onderzoek starten om na te gaan hoe geheime informatie misbruikt is voor politieke profilering. Als excellenties strafbare feiten pleegden, moet dat aan het licht komen”, zegt Bonte.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schoot vorige week in actie tegen de Beringse Diyanet-moskee. Ze baseerde zich op een rapport van de Staatsveiligheid, maar die laatste haastte zich om te zeggen dat het om Homans’ lezing van de feiten ging, niet de hunne.

Bonte vraagt zich af hoe het rapport überhaupt bij Homans is terechtgekomen. “Het heeft er alle schijn van dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het rapport bezorgde aan zijn partijgenote”, meent hij. Op het kabinet-Jambon wordt dat met klem ontkend. “Het rapport is door ons besteld, met beperkte verspreiding naar de kabinetten Geens, Michel en het onze. Maar wij hebben het 100 procent zeker niet doorgegeven.”

bron: Belga