Acties loodsen – Weyts komt tot vergelijk met ACOD, akkoord wordt voorgelegd aan achterban

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de socialistische vakbond ACOD bij de loodsen zijn maandagavond uit elkaar gegaan na urenlange gesprekken, en zijn daarbij tot een vergelijk gekomen. Dat meldt het kabinet van Weyts en ACOD bevestigt dat er een akkoord is dat “absoluut verdedigbaar is naar de achterban toe”. Onder meer het voornaamste resterende twistpunt, de eindeloopbaanregeling, lijkt weggewerkt te zijn. De bij ACOD aangesloten loodsen voerden vrijdag en afgelopen weekend actie omdat ze zich niet konden vinden in de hervormingsplannen die minister Weyts heeft voor het loodswezen en waar de onafhankelijke vakbond VSOA zich na onderhandelingen met Weyts wel akkoord mee verklaarde. Maandag kwam het tot een gesprek op het kabinet van Weyts, nadat de acties voorlopig waren opgeschort.
“Na lange besprekingen op het kabinet van minister Weyts kwamen de minister en de ACOD overeen dat er, wat hen betreft, een hopelijk lange periode van sociale rust in het loodswezen aanbreekt”, laat het kabinet van Weyts maandagavond weten. “Minister Weyts verschafte verduidelijkingen bij de uitvoering van het optimalisatieplan, dat moet zorgen voor meer efficiëntie en betere dienstverlening van het loodswezen, en de uitvoering van maatregelen die vervat zitten in het akkoord van maart 2016. Dit laatste akkoord werd door ACOD niet gesteund.”
De “verduidelijkingen” gingen volgens het kabinet van Weyts onder meer over de eindeloopbaanmaatregel waarbij oudere werknemers meer rust kunnen genieten na uitgevoerde loodsopdrachten en die kan gelden vanaf de leeftijd van 58 jaar voor wie er aanspraak op wenst te maken. “Daarnaast werden de toekomstige personeelswervingen geduid, waarbij ook rekening zal worden gehouden met toekomstige trafiekverwachtingen”, klinkt het.

bron: Belga