Weerbericht op Eén heeft voor elk weer een nieuw jasje

De nieuwe studio van het weer
Foto deredactie

Misschien heb je het deze middag al gemerkt, maar het weerbericht op Eén is in een nieuw jasje gestoken. Frank Deboosere en Sabine Hagedoren presenteren het weer vanuit een gloednieuwe studio, om de kijker volledig in het weer onder te dompelen.

Sabine en Frank blikken voortaan geen vier, maar zes dagen vooruit. Dat houdt wel meer risico in, maar die beslissing werd gemaakt op vraag van de kijkers. “We geven ook extra informatie als dat relevant is: we gaan al eens dieper in op een actueel weerfenomeen of richten de blik op uitzonderlijk weer ergens anders in de wereld.”

De presentators beschikken over nieuwe technologische snufjes. Data over windstromingen, temperatuur, regengebieden en dergelijke worden omgezet in virtuele beelden. Daarnaast is de studio volledig geautomatiseerd, waardoor Frank en Sabine alles zelf in handen hebben.

Kijker wordt meer betrokken

’s Avonds begint het weer vanaf nu met een bewegend beeld van de dag “zodat je als kijker het weer echt aanvoelt”. Dat wil de VRT ook bereiken door middel van de look van het programma. Zo zal op een mooie lentedag het licht in de studio anders zijn dan op een donkere herfstdag. “In de herfst en winter wordt het stemmiger, in de lente en zomer helderder

Als kijker kan je door foto’s te posten met hashtag #vrtweer, een steentje bijdragen aan een nauwkeurigere weergave van het weer op jouw locatie. “Vanuit West- en Oost-Vlaanderen is de respons nu al heel groot, maar we hopen op nog wat meer foto’s van de andere provincies. Belangrijk is dat we trouwens niet alleen goedweerfoto’s krijgen, of plaatjes met een prachtige zon bijvoorbeeld. Om het weer van de dag accuraat in beeld te brengen in dit land, hebben we uiteraard ook foto’s nodig op regenachtige of grijze dagen.”