Niger betaalt jaarlijks meer dan zeven miljoen euro aan fictieve leerkrachten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elk jaar betaalt de Nigerese staat meer dan 4,789 miljard CFA-frank (omgerekend ongeveer 7.3 miljoen euro) aan zo'n 3.000 onbestaande leerkrachten. Dat heeft de minister van Onderwijs zaterdag onthuld. "Jaarlijks verliest de staat 4.789.200.000 CFA-frank door leerkrachten die we niet terugvinden op de lijsten", zei minister van Onderwijs Daouda Mamadou Marthé aan de parlementsleden. Het gaat om contractuelen die niet op de officiële lijst staan, legde hij uit.

Marthé legde de parlementsleden de resultaten voor van een enquête die anticorruptieorgaan Halcia in 2016 uitvoerde. Het orgaan verdenkt ambtenaren ervan het geld dat aan de fictieve leerkrachten wordt uitbetaald te verduisteren.

Het lerarenkorps van Niger bestaat volgens dat orgaan voor ongeveer 80 procent uit contractuelen. Omdat het geld ontbreekt om leerkrachten vast te benoemen, doet Niger al tientallen jaren beroep op contractuelen. Zij geven les in het lager, middelbaar en hoger onderwijs, vaak zonder daarvoor te zijn opgeleid.

Bron: Belga