Lego in het offensief

Lego in het offensief
Foto R.V.

Bijna acht jaar na de eerste versie van Minecraft haalt Lego zijn eigen virtuele zandbak van stal. Alle creaties zijn mogelijk, maar komt de Deense reus niet te laat?

In 2009 was Minecraft een schot in de roos met zijn enorme virtuele zandbak en erg basic, korrelige graphics. Je kon je fantasie de vrije loop laten en de titel werd dan ook beschouwd als de Lego onder de videogames. Enkele jaren later werd de wereld van Minecraft écht omgezet in Lego-steentjes. Om de cirkel rond te maken, ontbrak dus alleen nog een videogame. Bijna acht jaar en 122 miljoen Minecraft-stuks later is het eindelijk zover, met Lego Worlds.

Op zoek naar gouden steentjes

Lego Worlds laat je je eigen Lego-wereld bouwen met virtuele steentjes. Maar eerst moet je de vele tools onder de knie krijgen. Dat gebeurt stap voor stap in een solocampagne met videotutorials. Na enkele uurtjes kan je personages, dieren, voertuigen en gebouwen uit het Lego-universum kopiëren. Maar je kan ook de omgeving veranderen, het terrein heraanleggen, je eigen creaties bouwen en je Lego World kleur geven.

Op elke planeet moet je zoektochtjes afwerken en een bepaald aantal gouden steentjes verzamelen om het ruimtechip van je personage te laten opstijgen en naar een andere planeet te sturen. Je hebt honderd gouden steentjes nodig om de ‘free building’ mode te unlocken. Daar ben je al snel een tiental uur zoet mee. Lego Worlds is beperkter, maar wel toegankelijker dan Minecraft. De game focust vooral op bouwen en overleven, en niet op hulpmiddelen verzamelen of crafting.

Bugs bij de vleet

Lego Worlds is een leuke ervaring. Naar goede gewoonte zorgt TT Games voor de nodige humor. De vrolijke mix van Lego-werelden is gericht op jonge én meer ervaren spelers. Met een beetje oefening kan je echt knappe dingen maken en je rot amuseren. Bovendien had Warner Bros Games het goede idee Lego Worlds een sympathiek prijskaartje (€ 30) mee te geven. En da’s maar goed ook, want de afwerking laat te wensen over. Het spelplezier wordt de nek omgewrongen door te veel technische bugs, zoals de alomtegenwoordige en erg frustrerende cameraproblemen.

Lego Worlds is een interessante, leuke en toegankelijke constructiegame. Alleen jammer van de vele bugs.

(tw)