Benoeming Tshibala tot Congolees premier wijkt af van Oudejaarsakkoord

De benoeming van Bruno Tshibala tot premier “wijkt af van de letter en de geest van het Oudejaarsakkoord” over de transitie naar de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo. Zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zaterdag in een persbericht gereageerd op de benoeming. President Joseph Kabila stelde vrijdag Bruno Tshibala aan tot premier. Reynders “neemt kennis van deze benoeming, die afwijkt van de letter en de geest van het Oudejaarsakkoord”. “In dat akkoord was immers bepaald dat een premier zou worden benoemd, die door de ‘Rassemblement’ zou worden voorgesteld. Net als de Europese Unie is België bezorgd over het feit dat de transitieregering niet op een voldoende brede steun rekent”, aldus de vicepremier.
Reynders dringt aan op de onmiddellijke uitvoering van het Oudejaarsakkoord en “de opheffing van de beperkingen van rechten en vrijheden”. “In deze context en na de sterke verslechtering van de veiligheids- en mensenrechtensituatie in verschillende delen van het land zal België met zijn internationale partners overleggen over de relaties met de Democratische Republiek Congo. Ons land vraagt aan alle partijen om er alles voor te doen dat vreedzame meningsuitingen toegelaten worden”, zo besluit de mededeling.
Tshibala, woordvoerder van het Rassemblement dat gevormd werd rond Étienne Tshisekedi, de historische figuur van de Congolese oppositie, vocht de legitimiteit van Tshisekedi’s zoon Félix als oppositieleider aan na de dood van zijn vader op 1 februari in Brussel. Tshibala werd eind februari uit het Rassemblement gezet en ook uit de partij UDPS, die door Tshisekedi opgericht werd en waarvan hij een leider was.

bron: Belga