Acties loodsen - ACOD wil gerichte periodes met werkonderbrekingen inlassen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De socialistische vakbond ACOD bij de loodsen wil harder actievoeren dan eerder het geval was. Er wordt gedacht aan gerichte periodes met werkonderbrekingen. Zo wordt vernomen bij adjunct-secretaris Eddy Hendryckx. Ze willen nog steeds praten met minister Ben Weyts. De loodsen-leden van de socialistische bond stemden vrijdag in om opnieuw actie te voeren. Ze deden dat na schorsing van hun eerdere stiptheidsacties, waarmee de deelnemende leden hun rusttijden tussen loodsbeurten maximaal benutten. Dat zorgde eerder al voor aanzienlijke vertragingen voor de scheepvaart, wat niet in goede aarde viel bij de havengemeenschap.

Vrijdagavond lagen volgens de leiding van het loodswezen opnieuw meer schepen te wachten op beloodsing door nieuwe maximale rustopnames door actievoerders. Hendryckx sluit niet dat dat het geval is, maar geeft aan dat ze nu harder actie willen voeren. "We treden niet te veel in detail, maar het gaat om heel gerichte prikacties, die we repetitief kunnen herhalen. Dat zal geen dagen aan een stuk duren", zegt Hendryckx. Hij bevestigt daarop dat het om stakingen gaat, zonder het woord zelf in de mond te nemen.

Volgens Hendryckx kunnen de acties duren tot Weyts met hen wil praten. "Ik begrijp niet dat men met een partij in actie niet wil praten, een partij die een serieus deel van het personeel vertegenwoordigt. Dat is eigenaardig", zegt hij nog.

Weyts gaf eerder op vrijdag aan dat de eisen van ACOD - onder meer over werkbaar werk en een eindeloopbaanregeling - federale materie betreffen, alsook dat ACOD bij de recente besprekingen niet was uitgenodigd omdat ze te maken hadden met een akkoord uit maart vorig jaar dat ACOD niet wou ondertekenen.

bron: Belga