Tusk naar Londen voor onderhoud met Britse premier

Tusk naar Londen voor onderhoud met Britse premier

Europees president Donald Tusk reist vandaag naar Londen, waar hij kort na de middag een onderhoud zal hebben met de Britse premier Theresa May. Dat hebben de diensten van Tusk vanochtend meegedeeld. Het is het eerste bezoek van de Pool aan Londen sinds de Brexit-procedure officieel op gang is getrokken. May stuurde Tusk vorige week woensdag een brief waarin ze officieel meedeelde dat Groot-Brittannië de Europese Unie wil verlaten. Beide partijen hebben nu twee jaar de tijd om een akkoord te bereiken over de boedelscheiding. Twee dagen na de brief presenteerde Tusk de strategie die de Europese Unie zou moeten volgen in de onderhandelingen met Londen. De staatshoofden en regeringsleiders zullen die onderhandelingsrichtsnoeren op 29 april bezegelen op een top in Brussel.

Tusk en May hebben nog één en ander uit te klaren. Zo wou May parallel onderhandelen over de voorwaarden van de terugtrekking en een handelsakkoord. Tusk eist dan weer dat er eerst “voldoende vooruitgang” wordt geboekt in de gesprekken over de rechten van EU-burgers, de Ierse grens en de Britse vertrekfactuur vooraleer er over de toekomst gepraat wordt. Ook de Spaanse zeg over het lot van de Britse enclave Gibraltar zorgde al voor afwijzende reacties in Londen.

De Europese onderhandelingspositie wordt formeel vastgelegd op 22 mei op een bijeenkomst van de ministers belast met Europese Zaken. De eigenlijke onderhandelingen zullen naar verwachting eind mei, begin juni uit de startblokken schieten.

bron: Belga