Syrische buitenlandminister ontkent gebruik van chemische wapens

Syrische buitenlandminister ontkent gebruik van chemische wapens

Het Syrische leger heeft dinsdag geen chemische wapens ingezet in Khan Sheikhun, in de provincie Idlib. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem vandaag gezegd tijdens een persconferentie in Damascus. De dodentol van de aanval op Khan Sheikhun is intussen opgelopen tot 86. Wereldwijd regent het veroordelingen aan het adres van de Syrische president Bashar al-Assad, maar in Damascus wordt dus elke schuld ontkend. “Ik benadruk nogmaals dat ons leger geen chemische wapens heeft ingezet en dat ook nooit zou doen”, zei al-Muallem. “Niet tegen burgers en niet tegen terroristen.” De inzet van chemische wapens is volgens hem ook niet logisch.

Wat er dinsdag precies gebeurd is in Khan Sheikhun wordt nog onderzocht, maar het heeft er alle schijn van dat het wel degelijk het Syrische leger was dat chemische wapens inzette. De Amerikaanse president Trump sprak al van een “afschuwelijke” aanval door het Assad-regime, de Turkse president Erdogan noemde Assad een “moordenaar”. In Rusland wordt “wat gebeurd is” een “monsterlijke misdaad” genoemd, maar de Russen trekken hun handen niet van Assad af.

Gisteren nog klonk het in Moskou dat de luchtmacht van Assad een “terroristische opslagplaats” gebombardeerd heeft waar zich “toxische producten” bevonden.

bron: Belga