Ryanair waarschuwt voor onderbreking vliegverkeer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa in passagiersaantallen, heeft gewaarschuwd voor een mogelijke onderbreking van de vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, indien Londen en de Europese Unie in het kader van de brexit-onderhandelingen niet snel een luchtvaartakkoord sluiten. "Vandaag kan je vrij met het vliegtuig reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, maar we houden rekening met een scenario waarin dat morgen niet zal kunnen", zei Neil Sorahan, de financieel directeur van de Ierse lagekostenmaatschappij, tijdens een persconferentie in Londen. "Niemand weet op dit moment of het zou gaan om enkele dagen, enkele weken of enkele maanden." Het Verenigd Koninkrijk activeerde eind maart artikel 50 van het Europese verdrag. Er is nu twee jaar tijd om te onderhandelen over de voorwaarden van de brexit, die onmiddellijk nadien zal plaatsvinden.

Sorahan wees er donderdag op dat indien het niet tot een akkoord komt, het Verenigd Koninkrijk volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie handel zal moeten voeren met de EU. Die regels handelen volgens hem echter niet specifiek over de luchtvaart.

"Het is dus essentieel dat het Verenigd Koninkrijk een bilateraal akkoord sluit met de Europese Unie over de verplaatsingsmodaliteiten. Zo'n akkoord zou er tegen oktober 2018 moeten zijn, zodat het nog op tijd kan worden geratificeerd door de EU-lidstaten", aldus de financieel directeur van Ryanair. Hij geeft toe dat het "erg onwaarschijnlijk" is dat er geen oplossing wordt gevonden, maar wijst er op dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchtplan ruim een jaar op voorhand opmaken. Dat betekent dat ze in de lente van 2018 bezig zijn met hun vluchtplan voor de zomer van 2019, mogelijk de eerste periode na de brexit.

Ryanair is niet de eerste luchtvaartspeler die bezorgd is. Ook de Europese vereniging van luchthavens - ACI Europe - wees er al op dat luchtvaartmaatschappijen lang op voorhand hun vluchtplannen opstellen. Ze hebben daarvoor ook nood aan wettelijke zekerheid, aldus nog de vereniging. Zij riep daarom de brexit-onderhandelaars op "om de luchtvaart prioritair te behandelen en ervoor te zorgen dat de Britse en Europese luchtvaartmarkten na de brexit zo geïntegreerd mogelijk blijven". Anders dreigen economische gevolgen, aldus nog ACI Europe. De vereniging wees erop dat meer dan de helft van de passagiers op Britse luchthavens van de Europese Unie afkomstig zijn of erheen vliegen. Omgekeerd gaat het meer dan een op de tien passagiers.

bron: Belga