Franse bisschop neemt ontslag wegens “ongepast gedrag” met jongeren

Een Franse bisschop heeft ontslag genomen nadat er bezorgdheid was gerezen over de manier waarop de man met jongeren omgaat. Het ontslag van bisschop Hervé Gaschignard van het bisdom Aire en Dax, in het zuidelijke departement Landes, is door paus Franciscus aanvaard. Volgens een woordvoerder zou kardinaal Jean-Pierre Ricard, aartsbisschop van Bordeaux, vorige maand benaderd zijn door twee mensen die hem zeiden dat bisschop Gaschignards “uitlatingen en gedragingen” verschillende jongeren hadden gekwetst. Niemand zou juridische stappen ondernomen hebben, maar volgens de katholieke krant La Croix zou een familie wel al klacht tegen Gaschignard hebben ingediend bij het Vaticaan.

Kardinaal Ricard startte daarop een onderzoek. Dat zou geen illegale handelingen aan het licht gebracht hebben, maar Ricard maakte toch een rapport over aan Rome. Van misbruik of andere seksuele handelingen is geen sprake. De beschuldigingen hebben te maken met “ongepast gedrag en ongepaste opmerkingen, die nog steeds kwetsend kunnen zijn voor adolescenten”.

Het is het Vaticaan zelf dat op het ontslag van Gaschignard heeft aangedrongen. De Franse bisschoppenconferentie zegt te bidden “voor al wie betrokken is bij dit incident, vooral wie erdoor gekwetst is geraakt”.

bron: Belga