EU en Zwitserland willen tegen eind dit jaar nieuw samenwerkingsakkoord

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie en Zwitserland willen tegen eind dit jaar een kaderakkoord over nauwere relaties bereiken. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd na afloop van een onderhoud met de Zwitserse president Doris Leuthard. Meer dan honderd verdragen regelen momenteel de relaties tussen de EU en Zwitserland. Onderhandelingen over een vereenvoudigd wettelijk kader zijn echter afgeremd door een Zwitsers referendum over immigratie. In dat referendum stemden de kiezers drie jaar geleden voor jaarlijkse quota voor Europese werknemers, maar dat was in strijd met het akkoord dat het vrije verkeer van werknemers tussen de Europese Unie en Zwitserland regelt.

Uiteindelijk besloot het Zwitserse parlement eind vorig jaar om een meer gematigde immigratiewet goed te keuren, een die is gebaseerd op een voorkeursbehandeling voor eigen onderdanen. In één ruk keurde Zwitserland ook de uitbreiding van het vrije verkeer naar Kroatië goed. Zo kon het Alpenland opnieuw deelnemen aan Europese financieringsprogramma voor onderzoek Horizon 2020.

"Alle zaken die zogenaamd geblokkeerd waren zijn nu niet meer geblokkeerd", zo vatte Juncker de verbeterde relaties samen na afloop van het gesprek met Leuthard. De Commissievoorzitter en de Zwitserse president spraken af om de technische onderhandelingen op alle samenwerkingsdomeinen te hervatten. Beide partijen gaven wel toe dat er nog een hele reeks problemen uit de weg te ruimen zijn, zoals de toepassing van de Europese staatssteunregels.

In Zwitserland maakt men zich zorgen dat de onderhandelingen te lijden zouden hebben onder de Brexit-onderhandelingen. Juncker onderstreepte echter dat beide dossiers fundamenteel verschillen. Groot-Brittannië wenst immers geen lid te blijven van de eenheidsmarkt, maar een vrijhandelsakkoord af te sluiten. Zwitserland is weliswaar geen lidstaat van de Europese Unie, maar heeft wel toegang tot de eenheidsmarkt, die is gebouwd op het vrije verkeer van goederen, diensten, werknemers en kapitaal.

Zwitserland is na de Verenigde Staten en China de derde belangrijkste handelspartner van de EU.

bron: Belga