Bestuurder André Stein geeft toe dat raad van bestuur Publifin weinig tanden toonde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bestuurslid en MR-politicus André Stein geeft toe dat de raad van bestuur bij Publifin niet veel meer doet dan het bekrachtigen van strategische beslissingen die elders genomen zijn. "De raad van bestuur kan alles blokkeren. Maar gezien de context was dat ondenkbaar", zo zei hij vandaag in de Publifin-onderzoekscommissie in het Waals Parlement. Stein was vandaag de eerste van zes leden van de raad van bestuur en de sectorcomités van Publifin die voor de commissie moeten verschijnen. Hij omschreef Publifin als "een commercieel en industrieel bedrijf". "De strategie wordt er niet uitgezet door de raad van bestuur, maar door het uitvoerend comité en experten. Juridisch gezien kan de raad van bestuur alles blokkeren, maar gezien de context was dat ondenkbaar."

Zo erkent Stein dat de leden van de raad van bestuur "onvoldoende gewapend" waren om een oordeel te vellen over de strategie. De grote structuurhervorming van Publifin bijvoorbeeld, die werd goedgekeurd op de raad van bestuur van 21 juni 2013, werd volgens Stein slechts een uur eerder aan hem voorgesteld, samen met de boodschap dat er een akkoord was onder politieke partijen en leden van de Waalse regering. "Gezien die uitleg leefde ik in de overtuiging dat het om een goede zaak ging voor het bedrijf."

Stein wilde tot slot de bedragen bijsturen die circuleren over de vergoedingen die betaald werden in de sectorcomités. Volgens hem komen die neer op een kleine 5 euro per minuut. "Dat is nog te veel, uiteraard. Maar wel veel minder dan 516 euro per minuut", aldus de liberaal, die erkent dat de comités erg weinig samenkwamen.

bron: Belga