Wespen maand vroeger dan afgelopen jaren

Wespen maand vroeger dan afgelopen jaren

Sinds 2009 hebben we nooit eerder zo’n vroege piek aan wespen gehad, zegt Natuurpunt op basis van cijfermateriaal op waarnemingen.be. “Op de online natuurstudie databank waarnemingen.be stromen de waarnemingen van Duitse en gewone wespen, de zogenaamde limonadewespen, een maand vroeger dan normaal binnen”, zegt bijenexpert Pieter Vanormelingen van Natuurpunt.

De organisatie houdt sinds 2009 statistieken van wespenwaarnemingen bij. Normaal start er een piek tussen dag 80 en 90 (eind maart, begin april). Dit jaar is dat vanaf dag 65 (begin maart). “Een maand vroeger dus”, aldus Vanormelingen.

De vroege en mooi lente ligt aan de basis, waarschijnlijk overleefden meer koninginnen, omdat de winter droog en zacht was. Toch wijst Vanormelingen erop dat de kolonies nog zeer klein zijn en pas een echte piek kennen in de zomermaanden juli en augustus.

Voor overlast hoeven barbecueliefhebbers nog niet te vrezen. “Omdat ze proteïnerijk voedsel nodig hebben voor hun larven, gaan ze op jacht naar insecten, en die zijn ruim voldoende aanwezig”, klinkt het.

In de krant Het Belang van Limburg staat woensdag dat de brandweer de afgelopen dagen al moest uitrukken voor wespen.

bron: Belga