Gifgasaanval Syrië – Navo veroordeelt “vreselijke aanval met barbaarse wapens”

Gifgasaanval Syrië - Navo veroordeelt "vreselijke aanval met barbaarse wapens"

De Navo veroordeelt de gifgasaanval van gisteren in de Syrische provincie Idlib, waarbij meer dan 70 doden zijn gevallen. Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft het vandaag in een persbericht over “vreselijke aanvallen” waarbij “barbaarse wapens” zijn gebruikt. Hij stelt dat de verantwoordelijken rekenschap moeten afleggen. “Ik veroordeel de vreselijke aanvallen in de provincie Idlib in Syrië, waarbij tientallen mensen omkwamen onder wie vele kinderen, naar verluidt met het gebruik van chemische wapens”, aldus Stoltenberg. “Dit is het derde bericht over het gebruik van deze barbaarse wapens alleen al in de afgelopen maand.”

De secretaris-generaal van de Navo herinnert eraan dat het gebruik van chemische wapens, zoals chemische producten die de dood of blijvende schade kunnen veroorzaken, verboden is door het Verdrag Chemische Wapens, dat Syrië in 2013 tekende. “Deze internationale norm moet ten volle gerespecteerd worden”, aldus nog Stoltenberg.

Bij de luchtaanval met gifgas in het noordwesten van Syrië zijn minstens 72 mensen om het leven gekomen, onder wie twintig kinderen. Dat bleek vandaag uit een nieuwe balans van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

bron: Belga