Gifgasaanval Syrië - Boris Johnson: "Alles wijst erop dat Assad achter deze barbaarse aanval zit"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Alle bewijsmateriaal suggereert dat het wel degelijk het regime-Assad is dat gisteren de gifgasaanval op het Syrische dorp Khan Sheikhun heeft uitgevoerd. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vandaag. "Al het bewijsmateriaal dat ik gezien heb - en er kan er nog meer komen - suggereert dat het regime van (de Syrische president) Assad dit gedaan heeft, zich ten volle bewust van het feit dat het illegale wapens gebruikte tijdens een barbaarse aanval op zijn eigen mensen", zei Johnson bij de start van de Syrië-conferentie in Brussel. Op de vraag welk bewijsmateriaal hij onder ogen heeft gekregen, antwoordde hij niet.

Wie precies de schuld draagt voor de aanval waarbij nu al meer dan 70 doden zijn gevallen, moet nog verder onderzocht, "maar dit bevestigt wel dat dit een barbaars regime is", aldus Johnson. Het is volgens hem dan ook niet voor te stellen dat Assad op lange termijn aanblijft als president.

Het Syrische regime zelf ontkende gisteren al "categoriek" dat het bij de aanval chemische wapens inzette. Volgens Rusland heeft de luchtmacht van Assad een "terroristische opslagplaats" gebombardeerd waar zich "toxische producten" bevonden.

bron: Belga