Steden en gemeenten kunnen verwaarloosde woningen makkelijker tijdelijk overnemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Steden en gemeenten zullen zwaar verwaarloosde woningen makkelijker tijdelijk kunnen overnemen om ze op te knappen en te verhuren. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) gaat de procedure voor het sociaal beheerrecht dit jaar nog vereenvoudigen, zegt haar partijgenoot in het Vlaams parlement Jelle Engelbosch. Vlaanderen heeft een tekort aan huurwoningen, maar in elke gemeente staan er zwaar verwaarloosde woningen leeg waarvan de eigenaars elk initiatief weigeren om deze weer in orde te brengen.

Steden, OCMW's en sociale huisvestingsmaatschappijen hebben vandaag al het recht om in bepaalde gevallen deze leegstaande en verwaarloosde woningen op te eisen, te renoveren en te verhuren. Bij dat sociaal beheerrecht verliest de eigenaar tijdelijk het recht op zijn leegstaande woning en de huurinkomsten zijn voor de overheid tot alle renovatiewerken terugbetaald zijn. De maatregel gaat de verloedering tegen en brengt bijkomende kwalitatieve woningen op de huurmarkt.

"Helaas moeten we vaststellen dat, ondanks de win-winsituatie, het sociaal beheerrecht vandaag amper wordt gebruikt", zegt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). De procedure is nogal complex en steden zijn te weinig op de hoogte van de mogelijkheden. Minister Homans liet het sociaal beheerrecht ondertussen evalueren.

"Het rapport is klaar en de minister bevestigde dat ze nog dit jaar met een aanpassing komt", zegt Engelbosch. "Ik hoop dat in de toekomst de knelpunten worden weggewerkt, zodat steden en gemeenten er veel meer gebruik van zullen maken".

Eigenaars die hun woning even hebben leegstaan of pas een brief kregen die stelt dat hun woning op de lijst van verwaarloosde en/of leegstaande panden staat, moeten zich nog niet meteen zorgen maken, zegt Engelbosch. Het gaat immers over de meest schrijnende gevallen waarbij eigenaars alle medewerking weigeren om een einde te maken aan de verkrotting.

bron: Belga