Vlaamse export breekt opnieuw record

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nakende brexit heeft de Vlaamse export er niet van kunnen weerhouden een nieuw record te breken in 2016. Vlaanderen exporteerde voor 302,4 miljard euro, een toename van 1,47 procent tegenover 2015. Het belang van het Verenigd Koninkrijk is nog toegenomen. De cijfers komen van het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT), dat een eerste analyse deed van de in- en uitvoercijfers van de Nationale Bank van België. De import viel licht (0,43 procent) terug tot 284,9 miljard euro. Vlaanderen voert dus 17,5 miljard euro meer uit dan het invoert.

Dat de Vlaamse export het goed deed vorig jaar, valt nog meer op als de heruitvoer en doorvoer uit de cijfers gefilterd worden. De rechtstreekse Vlaamse uitvoer van binnenlands geproduceerd exportgoed ging in 2016 zelfs 9,79 procent hoger tot 204 miljard euro.

Duitsland bleef vorig jaar met meer dan 50 miljard euro veruit de belangrijkste exportbestemming van Vlaamse bedrijven. De uitvoer naar de Duitsers nam met 1,01 procent toe. Naar Frankrijk, de nummer twee, was de groei sterker: +3,92 procent. Nummer drie Nederland ontving 0,69 procent minder van Vlaanderen.

Maar alle ogen zijn natuurlijk gericht op onze vierde uitvoerbestemming: het Verenigd Koninkrijk, dat uit de EU zal stappen. De export naar het Verenigd Koninkrijk nam bovengemiddeld toe met 1,68 procent tot 27,66 miljard euro. De dalende pond maakte export naar het Verenigde Koninkrijk nochtans duurder. Het stijgende cijfer blijkt dan ook een gevolg van de sterk toegenomen afzet van wagens (+13,7 procent). De andere sectoren verging het minder goed.

bron: Belga