Dodentol overstromingen Australië stijgt tot drie, vier mensen zijn nog vermist

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de doortocht van cycloon Debbie aan de oostkust van Australië en de hevige regens die de cycloon met zich meebracht, zijn nu al drie mensen om het leven gekomen. Vier anderen zijn nog vermist. Een 77-jarige man werd zaterdag in Logan, in de noordoostelijke deelstaat Queensland, dood aangetroffen, aldus de politie, die toevoegt dat vier mensen nog vermist zijn. Donderdag werden ook al de lichamen gevonden van twee vrouwen in deelstaat New South Wales (zuidoosten). Zaterdag werd daar ook nog het lichaam aangetroffen van een 45-jarige man, maar het is nog niet duidelijk of hij omkwam door de overstromingen.

In Queensland en New South Wales staan verschillende dorpen en steden nog onder water, terwijl sommige regio's afgesloten zijn van de buitenwereld door de overstromingen. Zo is de Pacific Motorway, een baan langs de kust die de twee getroffen staten verbindt, afgesloten voor het verkeer. Tienduizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit en honderden woningen zijn onbewoonbaar. Het leger werd ingezet in de zwaarst getroffen gebieden in Queensland, waar het wassende water woningen en andere eigendommen bedreigt. Tienduizenden mensen werden al geëvacueerd.

Cycloon Debbie kwam dinsdag aan land aan de noordoostkust van het land en bracht hevige wind en zware regenval met zich mee, wat leidde tot zware overstromingen in Queensland en New South Wales. Politiecommissaris Ian Stewart waarschuwde zondag dat het noodweer in Queensland nog niet voorbij is, terwijl adjunct-commissaris van New South Wales Mark Morrow verklaarde dat veel regio's in de kuststeden in het noordoosten van de staat nog steeds niet veilig zijn en de inwoners nog niet naar huis kunnen. "We hebben te maken met hygiëneproblemen en met problemen met het water", zei hij.

bron: Belga