Circulatieplan Gent - Massa verkeersovertredingen tijdens overgangsdag in Gent

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Gent worden er vandaag een groot aantal verkeersovertredingen begaan op de plaatsen waar sinds gisterenavond de verkeerssituatie aangepast is in aanloop van het circulatieplan, dat maandagmorgen ingaat. Dat werd ter plaatse vastgesteld. "Vandaag is een overgangsdag, maar vanaf morgen kan er geverbaliseerd worden", stelt de Gentse lokale politie. Het circulatieplan, het belangrijkste onderdeel van het Gentse mobiliteitsplan, start morgen officieel om 6 uur. De binnenstad wordt in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40). In 77 straten wordt de rijrichting omgewisseld en verschillende 'knippen' verhinderen bestuurders van de ene naar de andere sector te rijden.

Gisterenavond om 22 uur werd gestart met het plaatsen van 1.500 nieuwe verkeersborden en het verwijderen van de oude borden. Van zodra de borden onthuld zijn, geldt de nieuwe verkeerssituatie, maar in de praktijk worden de verbodsborden zondag massaal genegeerd. Onder meer aan de Sint-Jacobskerk, waar het nu verboden is de straat Ottogracht in te rijden, wordt de signalisatie genegeerd. Ook aan de Bargiebrug, tussen de Noordstraat en de Phoenixstraat, begaan autobestuurders volop overtredingen.

"Het circulatieplan gaat maandag om 6 uur in", zegt woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse lokale politie. "We willen dat de bestuurders de signalisatie nu al volgen, maar mensen die een route gewoon zijn letten er misschien nog niet op. Het circulatieplan zit ook nog niet in de gps'en. Vanaf morgen kan er geverbaliseerd worden."

bron: Belga