Brexit - "Gibraltar is niet te koop"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verzekert zondag dat "Gibraltar niet te koop is". Hij doet dat nadat de Europese Unie in haar ontwerprichtsnoeren voor de Brexit-onderhandelingen stelt dat Spanje het licht op groen moet zetten vooraleer Europees-Britse akkoorden na de Brexit ook van toepassing worden in de Britse enclave. "Gibraltar is niet te koop. Gibraltar zal niet verhandeld worden of weggecijferd worden" tijdens de Brexit-onderhandelingen, aldus Johnson in de Britse krant Sunday Telegraph.

Na de Brexit "zal geen enkel akkoord tussen de EU en het VK van toepassing worden op het grondgebied van Gibraltar zonder een akkoord tussen het koninkrijk Spanje en het VK", staat in het ontwerp dat Europees president Donald Tusk vrijdag presenteerde. Dat impliceert dat Madrid mogelijk de toetreding van Gibraltar aan de commerciële akkoorden die Groot-Brittannië onderhandelt met de EU kan blokkeren. De enclave van 30.000 inwoners, die Spanje in 1713 afstond aan Groot-Brittannië, vreest bovendien dat Madrid de soevereiniteit van Gibraltar opeist.

Johnson benadrukt in de krant echter dat "het beleid van zijn overheid ongewijzigd en vastberaden blijft. De soevereiniteit van Gilbraltar kan niet aangepast worden zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Verenigd Koninkrijk en de mensen van Gibraltar", aldus de buitenlandminister. "Het statuut van Gibraltar is onveranderd sinds 1713. Het is niet veranderd toen het VK de Europese Economische Gemeenschap vervoegde in 1973, toen Spanje nog geen lid was. Dit zou dus ook niets moeten veranderen."

De regeringsleider van Gibraltar Fabian Picardo spreekt van een "slag in het gezicht voor de mensen van Gibraltar, die hevige voorstanders waren om in de EU de blijven". In Gibraltar stemde 96 procent voor het "remain"-kamp. "Dit is oneerlijk en toont aan dat Spanje elke gelegenheid zal gebruiken om meer grip te krijgen op Gibraltar". Bovendien is het volgens hem duidelijk dat Spanje de EU manipuleert, en noemt hij het voorstel van de Unie "discriminerend" en "onnodig".

In 2002 stemden de inwoners van Gibraltar tijdens een referendum nog tegen een gedeelde soevereiniteit met Spanje.

Bron: Belga