"Zonder extra middelen kan start van nieuwe schooljaar moeilijk worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Als de Vlaamse regering bij de begrotingsopmaak in september niet met extra middelen over de brug komt, zou de start van het nieuwe schooljaar wel eens moeilijk kunnen verlopen". Dat heeft Koen Van Kerckhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) vandaag gezegd in de marge van een actie van de vakbonden op het Martelaarsplein. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat er "volop geïnvesteerd wordt in onderwijs" en dat ze in afwachting van de werklastmeting samen met de sociale partners welke ingrepen in tussentijd mogelijk zijn. De onderwijsvakbonden kwamen vandaag actie voeren op het Martelaarsplein. Ze lanceren in 1.750 scholen een banneractie waarin ze pleiten voor meer middelen.

"We staan voor een grote opdracht. Tegen 2030 zijn er 60.000 nieuwe leerkrachten nodig. Maar de leerkrachten komen nu al niet meer aan hun kernopdrachten toe. Zij moeten dringend meer zuurstof krijgen. Er zijn meer middelen nodig. Koken kost geld", aldus vakbondsman Koen Van Kerckhoven.

Dat minister van Onderwijs Hilde Crevits nu een onderzoek heeft aangekondigd naar de werkbelasting van de leerkrachten, mag volgens de bonden geen excuus zijn om al sneller in te grijpen en iets te doen aan de bezorgdheden van het onderwijspersoneel. De taaklastmeting zal er ook pas zijn tegen eind maart 2018. Zo lang willen de bonden niet wachten op extra middelen.

"De onvrede is groot en de nood is hoog. We beginnen nu met een vriendelijke banneractie en met lokale prikacties. Maar als de regering bij de begrotingsopmaak in de september niet met extra middelen over de brug komt, zou de start van het nieuwe schooljaar wel eens heel moeilijk kunnen zijn", waarschuwt Van Kerckhoven.

De vakbonden overhandigden vandaag twee banners aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister-president Geert Bourgeois. Minister Crevits herhaalde dat de Vlaamse regering al volop in onderwijs investeert en dat ze bereid is om in overleg met de vakbonden te kijken welke maatregelen er in afwachting van de taaklastmeting kunnen genomen worden. "De ambitie voor kwaliteitsvol onderwijs in Vlaanderen delen we", voegde minister-president Bourgeois toe.

bron: Belga