Gifwolk Zevekote - Ook Sint-Pieters-Kapelle ontruimd

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Gistelse deelgemeente Zevekote is vrijdagavond door een lek in een tank salpeterzuur vrijgekomen. Die giftige, gele wolken hebben na de evacuatie van Zevekote ook geleid tot de evacuatie van de Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle. Het bewuste lek is vrijdagavond ontstaan bij een mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar. Het is nog niet duidelijk in welke omstandigheden het lek in de tank is ontstaan. In ieder geval kwam door het lek een aanzienlijke hoeveelheid salpeterzuur vrij. De tank was immers voor 60 procent gevuld met salpeterzuur. Om 22.15 uur was men nog steeds met man en macht bezig om het lek te dichten. Ondertussen proberen de hulpdiensten het goedje ook over te pompen naar een andere tank.

Alle bewoners van Zevekote zijn uit hun woningen geëvacueerd. Zij worden opgevangen in het cultureel centrum Zomerloos in Gistel of bij familie. Naar alle waarschijnlijk zullen ze de komende nacht niet thuis kunnen slapen.

De gouverneur zit momenteel met de burgemeesters van de betrokken gemeenten in het crisiscentrum in Brugge. Het provinciaal rampenplan is afgekondigd.

bron: Belga