“VS moeten bereid zijn kernwapens tegen Noord-Korea in te zetten”

VS moeten bereid zijn kernwapens tegen Noord-Korea in te zetten

De Verenigde Staten moeten bereid zijn kernwapens in te zetten om een nucleaire Noord-Koreaanse aanval te voorkomen. Dat stelt James Woolsey, een voormalige directeur van de CIA (onder George W. Bush) en tot januari nog raadgever van president-elect Donald Trump. Woolsey kwam met het voorstel in een vitrioolstuk in het politieke blad The Hill. Om zijn standpunt hard te maken, refereerde hij naar de manier waarop het regime van Kim Jong-un met “aanvallen vanuit de ruimte” de VS enorme schade zou kunnen toebrengen en “miljoenen doden” maken.

Het schilderen van een apocalyps tenzij preventief of pre-emptief wordt opgetreden, roept herinneringen op aan de vermeende WMD-dreiging die van Saddam Hoesseins Irak uitging. Het verschil is dat Pyongyang vermoedelijk wel over massavernietigingswapens beschikt. “Maar zelfs als Kim nog niet over draagraketten voor de lange afstand beschikt”, schrijft Woolsey, “kunnen de Noord-Koreanen een ‘false flag’-operatie uitvoeren door een kernwapen op een boot naar een Amerikaanse haven te smokkelen”.

Noord-Korea heeft tot dusver al vijf nucleaire proeven uitgevoerd en staat op het punt een zesde uit te voeren. Waarom het land zichzelf wil vernietigen door de VS te bestoken, verklaarde Woolsey, een neoconservatief van het eerste uur, niet.

bron: Belga