Parijs weigert samen te werken met bedrijf dat Trump-muur bouwt

AFP/ F. Guillot

Parijs wil voor Paris Plages geen zand meer van de Frans-Zwitserse cementreus LafargeHolcim. Dat heeft het stadsbestuur beslist omdat het bedrijf bereid is om het cement te leveren voor de muur die de Amerikaanse president Trump aan de Mexicaanse grens wil bouwen.

“We zien af van hun diensten”, zegt de adjunct van burgemeester Anne Hidalgo, die verwijst naar de “ethische engagementen” die de Parijzenaar van zijn stad mag verwachten.

Paris Plages is het zomerevenement waarbij de oevers van de Seine jaarlijks in een strand worden omgetoverd. Sinds 2002 leverde Lafarge, in 2015 gefuseerd tot LafargeHolcim, het zand hiervoor. De samenwerking kwam al eerder in het gedrang toen bleek dat de cementreus een drietal jaar geleden onrechtstreeks terreurgroep IS had gefinancierd om een cementfabriek in Syrië draaiende te houden.

Het fusiebedrijf LafargeHolcim zit in de portefeuille van de investeringsmaatschappij Groep Brussel Lambert van de Belgische zakenman Albert Frère. GBL is de op één na grootste aandeelhouder van het cementbedrijf, met een belang van 9,43%.