"Tommelein kiest voor fusie light"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke reageert met gemengde gevoelens op de plannen van minister van Energie Bart Tommelein over de fusie van Eandis en Infrax. "Wat de minister voorstelt is een stap in de goede richting. Maar als je de elf intercommunales onder Eandis en Infrax gewoon laat bestaan, ontwar je het bestaande kluwen van structuren en mandaten niet. Het blijft hoe dan ook een fusie light." Vandenbroucke herhaalt zijn voorstel om tot één energiedistributiebedrijf te komen voor heel Vlaanderen. Minister Tommelein wil het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Een gedeeltelijke beursgang zou de burger ook meer inspraak kunnen geven. De lokale intercommunales kunnen blijven, maar hun regionale bestuurscomités moeten kleiner worden en er mogen ook geen zitpenningen meer worden betaald.

Volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke gaan de plannen van Tommelein niet ver genoeg. "Als je de onderliggende intercommunales en de bijhorende mandaten voor elke gemeente laat bestaan, bouw je de wirwar aan structuren, overlegorganen en postjes slechts in beperkte mate af. In ons voorstel komen we tot één distributiebedrijf voor heel Vlaanderen, met een kleine raad van bestuur van maximaal tien mensen. De gemeenten kunnen dan vertegenwoordigd worden via de algemene vergadering, waarvoor uiteraard geen zitpenningen worden gegeven."

Ook het plan om het bedrijf gedeeltelijk naar de beurs te brengen is volgens Vandenbroucke geen goed idee. "Strategisch belangrijke sectoren zoals energiedistributie blijven best in overheidshanden. Privatisering leidt alleen maar tot hogere facturen. Anderzijds is het een goed idee om de Vlaamse spaarder in het verhaal te betrekken, maar een anoniem aandeel is nog iets anders dan een echt coöperatief model."

bron: Belga