Londen blijft lid van de Unie van Europese hoofdsteden na Brexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook na de Brexit blijft Londen lid van de Unie van hoofdsteden van de Europese Unie. Dat verklaarde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), die zijn collega van Londen, Sadiq Khan, ontving op het Brusselse stadhuis voor een ontmoeting van drie kwartier. Ook de burgemeesters van Parijs en Berlijn willen dat Londen lid blijft, stelde Mayeur. "Ik wil duidelijk zijn: Londen blijft open staan voor mensen, handel en ideeën. We verlaten dan wel de Europese Unie, maar we houden niet op om Europeanen te zijn", zei Sadiq Khan, die eraan herinnerde dat hij actief campagne heeft gevoerd voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk in aanloop van het referendum.

Burgemeester Mayeur drukte tijdens het onderhoud met zijn Britse collega ook de solidariteit uit van de Belgische hoofdstad met Londen, dat op 22 maart - dag op dag een jaar na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maalbeek - getroffen was door een terroristische aanslag aan het Britse parlement. "We moeten samen, in een netwerk, het hoofd bieden aan wat er in onze steden gebeurt. De Europese steden zullen verenigd blijven, ongeacht wat de regeringen beslissen. Dat is in het belang van de burgers", zei Mayeur.

Sadiq Kahn wees op de sterke banden en gemeenschappelijke waarden die de twee hoofdsteden verenigen. Tijdens het onderhoud werden onder meer ervaringen uitgewisseld over het veiligheidsbeleid van de steden in het licht van de terroristische aanslagen.

Toen het resultaat van het Britse referendum bekend raakte, verklaarde heel wat Britten die in België verblijven dat ze de Belgische naturalisatie wilden aanvragen. Tot nu hebben 46 Britse staatsburgers zo'n aanvraag ingediend bij de stad Brussel. 23 aanvragen kregen groen licht, de overige zijn nog lopende, zo verduidelijkte men bij de bevoegde stadsdiensten.

De Londense burgemeester Sadiq Kahn brengt dinsdag ook nog een bezoek aan de voorzitter van het Europese Parlement, Antonio Tajani, en aan de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

bron: Belga