"Koning Boudewijnstadion geschikt maken aan Uefa-normen staat gelijk met nieuwbouw"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Koning Boudewijnstadion (KBS) geschikt maken voor het Europees Kampioenschap Voetbal in 2020 staat gelijk aan een complete nieuwbouw. Dat kost naar schatting tussen 300 en 400 miljoen euro, zegt het Nederlandse expertenbureau The Stadium Consultancy op vraag van Ghelamco, dat een nieuw Eurostadion wil bouwen op parking C aan de Heizel. Het Bid Book (ingediend door KBVB, Stad Brussel en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) is gebaseerd op de bouw van een nieuw station voor het Europees Kampioenschap voetbal (Uefa Euro) 2020, zowel voor de groepswedstrijden als achtste finales, alsook geschikt voor de openingswedstrijd. Er worden onder meer 60.000 bruto zitplaatsen aangeboden, 50.000 zijn gevraagd, net als 83 skyboxen met 800 stoelen, drie keer zoveel als gevraagd, brengt Ben Veenbrink (The Stadium Consultancy) in herinnering.

Het ziet tien redenen waarom het Koning Boudewijnstadion niet voldoet aan de eisen. Vooreerst voldoet de netto-capaciteit van het aantal verkoopbare tribuneplaatsen (45.000) niet. Het studiebureau zegt dat maar 16.563 zitplaatsen aan de Uefa-standaarden voldoen.

Om het stadion geschikt te maken, is een complete nieuwbouw van 300 tot 400 miljoen euro nodig, zo blijkt uit een benchmark in Europa. Ook wordt gevreesd voor een inefficiënt ontwerp met hogere operationele kosten en lagere inkomsten uit exploitatie. Ook zal een vergunningstraject naar verwachting tot 2 jaar duren. "In het gunstigste geval kan medio 2019 begonnen worden met de bouw, zegt Veenbrink. "De resterende bouwtijd tot Euro 2020 is daarmee één jaar, terwijl voor dergelijke bouwprojecten doorgaans minimaal twee jaar nodig is." Ook vraagt het studiebureau zich af of de Uefa een dergelijke koerswijziging zal goedkeuren.

Er is geen plan B, benadrukt het studiebureau. "De belangrijkste aanbeveling voortkomend uit het onderzoek is om het Koning Boudewijnstadion niet als alternatief voor het Eurostadion voor te stellen aan de UEFA."

bron: Belga