Indiase opiumboeren lijden schade door verslaafde papegaaien en antilopen

Wilde papegaaien en antilopen brengen steeds meer schade toe aan papavervelden in Centraal-India om aan hun opiumverslaving te voldoen. En dat brengt de opiumboeren in een lastig parket, zo deelden de autoriteiten mee. Vooral de aanvallen van papegaaien zijn toegenomen, zei Nagin Rawat, een official van het ministerie van Landbouw in het getroffen district Neemuch in het centrum van het land. “De vogels zijn zo verslaafd, dat ze zich niet laten wegjagen door luid tromgeroffel of vuurwerk”, zei hij. Volgens Ram Pratap, een getroffen landbouwer, is het probleem de laatste tijd alleen maar groter geworden. “We voeren al enkele jaren een gevecht tegen antilopen, die in onze velden binnenbreken. Nu komen er ook nog eens junkie-papegaaien bij die bezeten zijn door opium. Ze zijn nauwelijks te controleren”.

India laat voor medische doeleinden en onder strenge voorwaarden het kweken van bolpapavers of de slaapbol toe, waaruit de opium gewonnen wordt. Volgens lokale media vrezen enkele boeren dat ze door de verslaafde dieren hun vergunning kunnen verliezen indien ze de beoogde quota niet meer bereiken.

“Geen enkele boer heeft tot dusver veel verlies bij zijn oogst gemeld”, zei Nagin Rawat. “Enkelen hebben wel al nylonnetten over hun velden gespannen in een poging de vogels buiten te houden”. Of dat effect heeft, is niet duidelijk. “Ook de antilopen geraken ondanks de ruim twee meter hoge omheiningen nog altijd binnen”.

bron: Belga