Israëlische president weigert gratie voor ex-premier Olmert

Israëlische president weigert gratie voor ex-premier Olmert
Israëlische president weigert gratie voor ex-premier Olmert

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft geweigerd om gratie te verlenen aan oud-premier Ehud Olmert, die een celstraf van 27 maanden uitzit voor corruptie. Dat heeft het kabinet van de president bekendgemaakt. Olmert stond aan het hoofd van de regering tussen 2006 en 2009 en was jarenlang een van de sterke mannen in de Israëlische politiek. De 71-jarige ex-premier is de eerste voormalige Israëlische regeringsleider die een gevangenisstraf moet uitzitten. Hij zit al sinds februari vorig jaar in de cel.

Olmert had de president verzocht om gratie, omdat hij “jarenlang in dienst van de staat had gewerkt”. Volgens Rivlin is die reden echter niet geldig, omdat die ook al gold op het moment van de veroordeling.

De president benadrukte wel dat Olmert zich nog steeds kan wenden tot een bijzondere commmissie die zijn celstraf met een derde kan verminderen. Rivlin beloofde dat als die commissie in het voordeel van Olmert oordeelt, hij de veroordeling van zijn strafblad zou laten verwijderen op het moment dat hij vrijkomt.

Bron: Belga