Ronde maakt werk van verhoogde veiligheid

Twee agenten houden een oogje in het zeil tijdens de Ronde van Vlaanderen
Belga / Y. Jansens

In de aanloop naar de komende Ronde van Vlaanderen worden flink wat veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo geldt er volgend weekend een rugzakkenverbod en zullen meer dan 600 politiemensen een oogje in het zeil houden.

Vlaanderens Mooiste is zondag toe aan zijn 101ste editie en om te zorgen dat de belangrijkste koers van het jaar ook echt feestelijk kan verlopen, worden kosten noch moeite gespaard.

Rekening houdend met de terreurdreiging zullen er op risicopunten langs het parcours betonblokken en andere obstakels geplaatst worden om te vermijden dat er met voertuigen aanslagen gepleegd kunnen worden, zoals onlangs nog gebeurde in Londen.

Verder zal er in heel wat gemeenten een rugzakkenverbod van kracht zijn en mogen er in de rand van het parcours ook geen drones gebruikt worden. Die onbemande vliegtuigjes kunnen de helikopters storen en bovendien is het risico op drone-botsingen reëel.

De politie wordt ook massaal ingezet. Meer dan 600 agenten, zowel van lokale als federale diensten, zullen langs het parcours postvatten. Daar komen nog eens ruim 100 agenten in opleiding bij, bovenop de stewards en andere bewakingsagenten. In bepaalde zones zullen ook controles uitgevoerd worden met explosievenhonden.

Los van de terreurdreiging laat de politie ook weten dat het extra zal controleren op snelheids- en alcoholovertredingen in het verkeer. Traditioneel lopen er op de zondag van de Ronde veel meer mensen tegen de lamp. Vorig jaar had 8% van de gecontroleerde bestuurders een strafbaar alcoholgehalte, wat drie keer meer is dan normaal.