Brazilië plaatst zich als eerste land voor WK voetbal

Brazilië doet uitstekende zaak in kwalificaties WK 2018
Foto AFP

Na een 3-0 zege tegen Paraguay heeft Brazilië zich als eerste land verzekerd van een ticket voor het WK van volgend jaar in Rusland. Argentinië zal zich nog moeten reppen na een nederlaag tegen Bolivië.

Drie jaar geleden draaide het WK in eigen land nog uit op een fikse ontgoocheling voor de ‘Goddelijke Kanaries’, maar ondertussen lijkt de Braziliaanse elf opnieuw op het juiste pad. Vier speeldagen voor het einde zijn de Brazilianen al zeker van kwalificatie, en dat terwijl de Zuid-Amerikaanse zone zowat de moeilijkste ter wereld is.

Tegen Paraguay zorgden Coutinho, Neymar en Marcelo voor een vlotte 3-0 zege, terwijl concurrent Uruguay met 2-1 verloor in Peru. Dankzij de overwinning wipt Brazilië op de komende FIFA-ranking opnieuw naar de eerste plaats. Het verdringt zo Argentinië, dat er een stuk minder goed voor staat.

De vicewereldkampioen ging verrassend met 2-0 onderuit op bezoek bij Bolivië, dat nochtans al uitgeschakeld is. De Argentijnen moesten het in La Paz wel zonder hun sterspeler Lionel Messi stellen. De vedette van FC Barcelona zat een eerste van vier schorsingsdagen uit omdat hij in de vorige kwalificatiewedstrijd tegen Chili een lijnrechter beledigde.

De Argentijnse voetbalbond heeft beroep aangetekend, maar dreigt de kleine aanvaller pas in de allerlaatste kwalificatiewedstrijd tegen Ecuador opnieuw te kunnen opstellen. Een flinke streep door de rekening, aangezien de ‘albiceleste’ voorlopig pas vijfde staan, terwijl enkel de eerste vier rechtstreeks naar het WK mogen. In de laatste vier duels die Argentinië zonder Messi speelde, kon het bovendien geen enkele keer winnen.