Driehonderd vluchtelingen dreigen nieuw kamp op te zetten aan Brussel-Noord

Een driehonderdtal vluchtelingen van voornamelijk Soedanese afkomst staat vanaf maandag 27 maart terug op straat wanneer de winteropvang van Samusocial in hun centrum in Haren eindigt. De vluchtelingen dreigen dan opnieuw een kamp op te bouwen aan het station Brussel-Noord. Ze zouden eigenlijk liever in het centrum blijven en zijn het beu om voortdurend te verhuizen, zo verklaarde een andere dakloze in naam van de groep vluchtelingen aan Belga. De groep vluchtelingen kwam na nieuwjaar aan in het opvangcentrum van Samusocial in Haren. Ze waren toen uit Calais gekomen en willen nog altijd de oversteek maken naar Engeland. Daardoor is een asielaanvraag uitgesloten en vinden ze evenmin plaats bij Fedasil.

“In het begin wilden de mensen niet meekomen in de centra, omdat ze bang waren om de mogelijkheid niet meer te hebben om naar Engeland te gaan. Nu merkten ze dat ze hier goed zitten en eten krijgen, en willen ze natuurlijk graag blijven”, vertelt ook Marie-Anne Robberecht van Samusocial.

Het opvangcentrum in Haren is het eerste dat sluit, maar door de omvang van de groep is er geen plaats in de overige centra die nog open zijn. “Ze hebben geen middelen, geen geld en geen mogelijkheden, dus vanaf maandag gaan ze ofwel een nieuw kamp opbouwen aan het station Brussel-Noord of organiseren ze een zitstaking om hier alsnog te kunnen blijven”, vertelt dakloze Jo, die in naam van de vluchtelingen het verhaal naar buiten brengt. “De vluchtelingen zijn het beu om constant te verhuizen en ik kan me voorstellen dat het publiek er ook niet mee gediend is dat er opnieuw 300 vluchtelingen kamperen aan Brussel-Noord.”

bron: Belga