Wolkenbijbel erkent nieuwe soorten

wolken
Foto Pixabay

Voor het eerst sinds 1951 heeft de befaamde International Cloud Atlas nieuwe soorten wolken erkend. De bekendste is de ‘asperitas’.

De asperitas (foto) is een wolk die voor het eerst waargenomen werd in de VS in 2006. Ze heeft een kenmerkende golvende onderkant en komt vooral voor in de regio van de Great Plains in de Verenigde Staten. Ook ‘contrails’, dat zijn sporen van vliegtuigen in de lucht, worden vanaf nu als wolken beschouwd. Dat meldde de VRT.

Muurwolk

Andere nieuwe wolken zijn de ‘murus’ of muurwolk, die lijkt op een massieve donkere muur bij stormweer, de ‘volutus’ of rolwolk, die lijkt op een lange buis en de ‘flumen’, een tornadowolk die eruit zou zien als een beverstaart. Verder worden in de nieuwe editie ook wolken erkend die gevormd zijn door watervallen en bosbranden.

Belangrijk boek

De International Cloud Atlas is een uitgave van de World Meteorological Organization (WMO) en is een belangrijk naslagwerk voor meteorologen. Ook in het luchtverkeer en de scheepvaart wordt de Cloud Atlas vaak gebruikt. Het boek is voor het eerst verschenen in 1896 en werd sindsdien regelmatig herzien. De vorige nieuwe wolk was de cirrus intortus in 1951.

Fanclub

Wolkenfans overal ter wereld ijverden al jaren voor het opnemen van de asperitas in de wolkenbijbel. Zij zijn verenigd in de Cloud Appreciation Society, een club van wolkenfans met 43.000 leden. Velen van hen stuurden foto’s in op basis waarvan de WMO een beslissing nam. Daarnaast baseerde de organisatie zich ook op wetenschappelijk onderzoek.