Voor het eerst kunstmatige inseminatie van kwetsbare krokodillensoort

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de UGent zijn er als eersten in geslaagd om gezond sperma af te nemen bij een "onechte gaviaal", een bedreigde soort krokodillen. Of de kunstmatige inseminatie geslaagd is, zal pas in de zomer blijken, zo meldt de instelling. "Er is nog weinig bekend over voortplanting bij onechte gavialen", zegt Cyriel Ververs (Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde). Omdat natuurlijke bevruchting uitbleef bij een koppel onechte gavialen uit de Amsterdamse zoo Artis, is besloten onderzoek te doen naar de vruchtbaarheid van beide dieren. "Toen het mannetje paringsgedrag vertoonde, het blazen van bubbels naar het vrouwtje, werd de kwaliteit van zijn zaad onderzocht. Onder de microscoop was te zien dat het goed bewegende zaadcellen bevatte, voor zover bekend is dit nooit eerder het geval geweest. Op de beelden van een echografie bij het vrouwtje waren rijpe follikels zichtbaar: het perfecte moment voor bevruchting."

De inseminatie verliep succesvol, maar dat betekent nog niet dat het vrouwtje ook bevrucht is, zegt Ververs. "Dat zal waarschijnlijk in de zomer blijken: ook over de draagtijd van een onechte gaviaal is weinig bekend. Eens de eieren gelegd zijn, duurt het, afhankelijk van de temperatuur, nog ongeveer 90 dagen voor ze uitkomen."

De onechte gaviaal is, in tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden, wel degelijk een echte krokodil. Maar de soort is bedreigd, er zijn naar schatting nog minder dan 2.500 volwassen dieren over in hun leefgebied in Indonesië en Maleisië.

bron: Belga