Vlaamse schepenen buigen zich over Vlaams stedennetwerk tegen racisme en discriminatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De dertien Vlaamse centrumsteden buigen zich over een voorstel van de Gentse schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) om een Vlaams Stedennetwerk tegen Racisme op te richten. Tapmaz wil daarmee goede praktijken onderling uitwisselen. Sinds 2007 is Gent lid van de European Coalition of Cities against Racism (ECCAR), een Europees stedennetwerk tegen racisme. Elk van die leden moeten een anti-discriminatieplan opstellen, het Gentse meerjarenplan met 58 concrete acties werd in 2015 gelanceerd, met onder meer praktijktesten op de private huurmarkt.

Daarnaast is Gent ook lid van de stuurgroep van Eccar, die donderdag en vrijdag in het stadhuis van de Arteveldestad vertegenwoordigers ontvangt uit Berlijn, Bochum, Bologna, Dortmund, Esch-sur-Alzette, Graz, Karlsruhe, Malmö, Metz, Nancy, Potsdam en Toulouse. "Bij de uitwerking van een performant lokaal beleid is het verrijkend om te leren van succesvolle initiatieven in andere steden", zegt Resul Tapmaz, de Gentse schepen voor Gelijke Kansen.

Daarom stelt hij de dertien centrumsteden nu voor om ook op Vlaams niveau beter samen te werken. Vertegenwoordigers uit Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Leuven, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas namen aan een eerste rondetafelgesprek over het thema deel en moeten dat voorstel nu terugkoppelen naar hun gemeenteraden. Antwerpen, Aalst en Turnhout waren verontschuldigd.

bron: Belga