Nieuwe Duitse president Steinmeier bekritiseert Turkije in eerste toespraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft vandaag in Berlijn de eed afgelegd als 12e president van de Bondsrepubliek Duitsland. De politieke veteraan van de Sociaaldemocratische Partij volgt Joachim Gauck op, wiens vijfjarige ambtstermijn vorige zaterdag eindigde. In zijn eerste toespraak uitte Steinmeier kritiek op de nazi-vergelijkingen van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. De 61-jarige politicus werd op 12 februari tot de twaalfde bondspresident verkozen. Hij was de gezamenlijke kandidaat van de grote coalitie uit christen- en sociaaldemcraten. Tijdens zijn vijfjarige ambtstermijn wordt zijn partijlidmaatschap opgeschort.

De Turkse president Erdogan moet "de rechtsstaat en de vrijheid van de media en de journalisten respecteren", zei Steinmeier vandaag in zijn inaugurele rede. De nieuwe president maande de Turkse staatsleider aan om de Duits-Turkse journalist Deniz Yucel vrij te laten, die sinds februari in de cel zit op verdenking van terroristische propaganda en het aanzetten tot haat. "Stop met die afstotelijke nazi-vergelijkingen", zei Steinmeier in antwoord op Erdogans commentaren waarin hij de Duitse regering vergelijkt met het nazi-regime. "Snijd de koord niet door met diegenen die een bondgenoot zien in Turkije".

Hij riep de Duitsers op "moedig voor de democratie te strijden, die vandaag wereldwijd onder druk staat. Ik zal partijdig zijn als het om de democratie gaat". Tegelijkertijd voerde hij een pleidooi voor Europa. "Europa is momenteel verre van ideaal", zei Steinmeier. Dat realiseert men zich pas sinds de Brexit. "Een terugtocht achter de eigen nationale grenzen is echter geen oplossing".

De normaal diplomatisch ingestelde Steinmeier had harde woorden voor president Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne van vorig jaar, verwijzend naar hem als een 'haatprediker".

Steinmeier, die eerder dit jaar als buitenlandminister werd vervangen door vicekanselier Sigmar Gabriel, zal later op de dag met militaire eer ingehaald worden op het Slot Bellevue, de officiële ambtswoning van de bondspresident in Berlijn.

bron: Belga