ABVV houdt vrijdag nationale actiedag tegen "moderne slavernij"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De socialistische vakbond ABVV organiseert vrijdag een nationale actiedag tegen sociale dumping. Een militantenconcentratie in Brussel rond de middag vormt het sluitstuk van een reeks acties in het hele land. Dat meldt het ABVV vandaag. "Deze moderne slavernij moet stoppen", stelt de rode vakbond. Hij benadrukt dat het probleem niet is dat buitenlandse werknemers hier komen werken, maar wel dat hun rechten massaal omzeild worden en dat ze worden uitgebuit. "Dit gebeurt in alle sectoren", benadrukt het ABVV, gaande van transport, metaal, bouw, bewaking, voeding en dienstensectoren, tot zelfs in de overheidssector (met volgens de bond voorbeelden als de postbedeling en openbare diensten die onderaannemers inschakelen).

"Oneerlijke concurrentie brengt de jobs, de lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar", besluit het ABVV. Het eist onder meer gelijk loon voor gelijk werk, dezelfde degelijke loonvoorwaarden en sociale bescherming voor iedereen, scherpere wetgeving op Belgisch en Europees niveau en sterkere inspectiediensten.

De vakcentrales van het ABVV voeren vrijdagochtend actie op verschillende plaatsen in het land (zoals aan de Financietoren in Brussel, op parkings langs de E40 en aan het ICT-bedrijf Tech Mahindra in Evere). Om 11.00 palmen de militanten vervolgens het Luxemburgplein in Brussel (aan het Europees parlement) in, tot 12.30 uur.

bron: Belga