Zo herdenkt ons land de aanslagen van 22 maart

Zo herdenkt ons land de aanslagen van 22 maart
Belga / N. Maeterlinck

België staat vandaag stil bij de terreurdaden die een exact een jaar geleden plaatsvonden in Brussels Airport en het metrostation van Maalbeek. Brussel is het centrum van de herdenking.

Op Brussels Airport wordt om 7u58, het uur waarop de eerste ontploffing plaatsvond, een minuut stilte gehouden. Hetzelfde gebeurt in het metrostation Maalbeek, om 9u11, het tijdstip van de explosie in het metrostel. Op beide plechtigheden zullen koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zijn. Later op de voormiddag wordt in de Kleine Wetstraat een monument van Jean-Henri Compère onthuld, voor alle slachtoffers van de aanslagen. Ook daar zal het vorstenpaar aanwezig zijn.

Aan de Brusselse Beurs wordt tussen 12 uur en 12u30 een moment van bezinning gehouden in aanwezigheid van de burgemeester en de schepenen van de hoofdstad. De scholen van de stad en het Koor van de Munt zullen de bijeenkomst muzikaal begeleiden.

Brandweermanneke Pis

Naast de officiële plechtigheden, zijn er ook een heel aantal andere initiatieven. Zo heeft de Brusselse brandweer Manneken Pis een brandweeruitrusting geschonken. Die zal hij een hele dag dragen.

Alle scholen starten vandaag met een minuut stilte. “De slachtoffers en hun nabestaanden verdienen onze aandacht en medeleven. Een minuut stilte biedt een gelegenheid om onze emoties te verwerken en elkaar over alle woorden heen te vinden”, verduidelijkt Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).