Gezichtsherkenning moet diefstal van toiletpapier tegengaan

Gezichtsherkenning moet diefstal van toiletpapier tegengaan
AFP / Z. Wang

Het park rond de Tempel van de Hemel in de Chinese hoofdstad kampt al jaren met een opmerkelijke diefstal. Bezoekers gaan er massaal aan de haal met toiletpapier. Om dat tegen te gaan, grijpen de uitbaters naar technologie met gezichtsherkenning. 

Sinds 2007 voorziet het park rond de Tempel van de Hemel in Peking gratis toiletpapier voor zijn bezoekers. Maar de uitbaters merkten dat de voorraad steeds erg snel uitgeput raakte. Sommige mensen, volgens The New York Times vooral buurtbewoners, gaan aan de haal met grote hoeveelheden papier.

De toiletverantwoordelijken hebben al allerlei manieren geprobeerd om de diefstal tegen te gaan, maar niets leek te werken. Daarom zetten ze nu drastische maatregelen in, met de hulp van gezichtsherkenningstechnologie.

Wie papier nodig heeft na zijn toiletbezoek, moet drie seconden in de camera kijken. In ruil daarvoor krijgen ze 61 centimeter wc-papier. Als dat niet genoeg is, moeten ze negen minuten wachten voordat de machine hen opnieuw bedient. Dat is niet naar de zin van iedereen. “We krijgen niet genoeg papier”, klaagt een gepensioneerde bezoeker. Als deze testfase een succes is, zullen alle openbare toiletten in het park uitgerust worden met de technologie.