Verenigde Arabische Emiraten pakken man op voor verspreiding 'fake news'

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een prominente mensenrechtenactivist is aangehouden in de Verenigde Arabische Emiraten voor het verspreiden van fout nieuws op sociale media. Dat heeft het nationale persagentschap WAM gemeld. De openbare aanklager voor Cybercriminaliteit eiste maandag de aanhouding van Ahmed Mansoor voor verder onderzoek. Hij wordt verdacht van het verspreiden van fout nieuws en geruchten op sociale media, en voor het promoten van een sektarische en haatdragende levenswijze.

Het Centrum voor Mensenrechten van de Verenigde Arabische Emiraten in Londen zegt dat Mansoor zondagavond werd gearresteerd en dat zijn verblijfsplaats onbekend is. Het centrum vreest dat zijn aanhouding een vorm is van een "gedwongen verdwijning".

"Het leek of zijn appartement in Dubai was binnengevallen door leden van de Veiligheidsdienst van de Verenigde Arabische Emiraten. Al zijn computers en elektronische toestellen, zelfs die van zijn kinderen, werden in beslag genomen," vervolgt het Londense centrum.

Mansoor, die voor hervormingen pleit in de Golfstaat, werd in 2011 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig bevonden was aan smaad aan de president van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: Belga