Premier wijst "populistische" methoden PVDA terecht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel is niet te spreken over de manier waarop de extreemlinkse partij PVDA zijn uitspraken "verdraait" en nadien verspreidt via de sociale media. "Dit is geen fatsoenlijke manier om aan politiek te doen", sprak de premier in de Kamer richting Raoul Hedebouw (PVDA). "Ik vulgariseer enkel uw uitspraken", repliceerde het Kamerlid. In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken kreeg premier Michel dinsdagmorgen een reeks vragen voorgeschoteld, onder meer over zijn recent bezoek aan Israël, maar ook politieke vernieuwing. Wat dat laatste betreft, herhaalde hij dat de kwaliteit van ons democratisch model op drie domeinen kan worden opgekrikt: transparantie, belangenconflicten en het aantal politieke structuren.

De premier zette uiteen dat een mogelijk belangenconflict niet per se betekent dat bepaalde functies niet compatibel kunnen zijn en dat het soms van de situatie afhangt. Hij haalde het voorbeeld aan van de praktijk op gemeentelijk niveau, waar iemand in bepaalde gevallen niet aan het beslissingsproces deelneemt.

Raoul Hedebouw concludeerde uit het antwoord dat de premier vindt dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke niet had mogen deelnemen aan een parlementaire discussie over Proximus, omdat Bracke zetelde in een adviesraad van Telenet. Charles Michel had dat niet gezegd en vond het niet kunnen dat de PVDA'er hem woorden in de mond legde. Hij hekelde bovendien dat de PVDA die "verdraaide" uitspraken steevast via de sociale media op een "leugenachtige" manier verspreidt.

"U bent een populist", sneerde Michel tot vier maal toe richting Hedebouw. "U toont dat vandaag op een flagrante manier". Hedebouw repliceerde dat zijn partij niet populistisch is. "Wij zijn populair", luidde het.

bron: Belga