Wilmots wordt bondscoach van Ivoorkust

Marc Wilmots maakt zich druk langs de zijlijn
AFP / E. Dunand

Marc Wilmots heeft een nieuwe job gevonden. De voormalige Rode Duivel gaat zich ontfermen over de nationale ploeg van Ivoorkust, waar hij een contract voor twee jaar ondertekend heeft.

Voor Wilmots wordt het de eerste opdracht sinds hij vorige zomer bedankt werd als trainer van het Belgisch elftal. Na het teleurstellende EK in Frankrijk werd zijn contract ontbonden, waarna hij een paar maanden rust nam.

Die sabatperiode is nu voorbij want gisteren maakte Augustin Sidy Diallo, de voorzitter van de Ivoriaanse voetbalbond, bekend dat onze landgenoot de nieuwe bondscoach wordt van de ‘Oranje Olifanten’.

Wilmots neemt er het roer over van de Fransman Michel Dussuyer, die eind januari opstapte na de Afrika Cup. Ivoorkust wist er als titelverdediger niet eens de groepsfase te overleven, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.

De Ivoriaanse voetbalbond rekent nu op Wilmots om de ploeg te plaatsen voor de eindronde van het WK 2018. De volgende kwalificatiematch staat wel pas eind augustus op het programma.

Ivoorkust geldt als een van de betere Afrikaanse voetballanden, al is het elftal op de FIFA-ranking weggezakt naar de 47ste plaats. Grote sterren als Didier Drogba en Yaya Touré namen de voorbije jaren afscheid van de nationale ploeg. Salomon Kalou, Serge Aurier en Wilfried Bony zijn enkele van de huidige sterkhouders.

Wilmots strijkt vandaag nog neer in de hoofdstad Abidjan, waar hij morgen wordt voorgesteld aan de pers.