Kris Peeters komt met wetsontwerp mystery calls

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een wetsontwerp klaar om mystery calls in te voeren in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Eind vorig jaar kantten Open Vld en N-VA zich nog tegen een dergelijk initiatief. Sociale inspecteurs moeten zich volgens de wet nu nog legitimeren bij hun onderzoek. Op die verplichting wil Peeters een uitzondering maken, zodat inspecteurs onder een fictief profiel kunnen solliciteren en op die manier controleren op discriminatie. De arbeidsinspecteurs kunnen zo bewijsmateriaal van discriminerende werkgevers verzamelen en doorgeven aan het parket.

“Mystery calls bieden een extra instrument in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, bovenop de zelfregulering door de sectoren”, zegt Kris Peeters. “Inspecteurs zullen het instrument gebruiken na een klacht of na een vermoeden van discriminatie.”

Coalitiepartners Open Vld en N-VA zijn nooit grote fan geweest van het systeem. De inspectie moet niet zelf op heksenjacht gaan, zei Zuhal Demir, N-VA-Kamerlid en intussen collega van Peeters in de federale regering.

bron: Belga