In Duitsland geboren terreurverdachten kunnen uitgewezen worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee moslims die op verdenking van terreurplannen werden opgepakt, kunnen uitgewezen worden hoewel ze nog geen zware misdaden hadden begaan en in Duitsland zijn geboren. Het federaal hooggerechtshof (BVG) heeft een overeenkomstig verzoek van de Nedersaksische regiominister van Binnenlandse Zaken Boris Pistorius (SPD) aanvaard. Dat deelde het ministerie dinsdag mee. Pistorius had eind februari de uitwijzing op basis van de verblijfswet verordend. De 22-jarige Nigeriaan en de 27-jarige Algerijn, die een terroristische aanslag zouden gepland hebben, waren op 9 februari tijdens een grootschalige razzia in Göttingen opgepakt. Bij de mannen werden onder andere wapens, munitie en IS-vlaggen in beslag genomen. Tot hun inbewaringstelling bestond er volgens politiecommissaris Uwe Lührig van Göttingen "het gevaar op een zware islamitisch gemotiveerde aanslag".

Hun uitwijzing moet "een duidelijk signaal zijn aan alle fanatici dat we hen geen centimeter ruimte geven voor hun onmenselijke plannen", zei Pistorius. "Ze zullen op elk moment moeten rekening houden dat we onze beschikbare middelen krachtdadig tegen hen zullen gebruiken. Het is eender of ze hier zijn opgegroeid of niet".

In zijn besluitvorming had het hof de opschortende werking afgewezen. Beide mannen zullen nu zo snel mogelijk het land worden uitgezet. Ze hebben ook een levenslang verbod gekregen om ooit nog naar Duitsland terug te keren.

bron: Belga