BMW hint op weghalen productie iconisch Britse Mini uit Groot-Brittannië

De Duitse luxewagenbouwer BMW heeft dinsdag erop gezinspeeld dat hij door de brexit de productie van de typisch Britse Mini zou kunnen weghalen van Groot-Brittannië naar het Europese vasteland. Dat bericht het financiële persagentschap Bloomberg. De Duitse autobouwer bereidt zich voor op “verschillende scenario’s” als antwoord op de Britse plannen om de Europese Unie te verlaten, en heeft de ruimte om de productie naar elders te verhuizen indien nodig, klinkt het. Hoewel de meeste Mini’s in Oxford van de band rollen, worden er vandaag al bepaalde modellen in Nederland gebouwd en zou BMW ook op andere sites productie kunnen overnemen.

“Ons productienetwerk biedt ons flexibiliteit”, aldus topman Harald Krüger dinsdag tijdens een persconferentie in München. “Het Verenigd Koninkrijk blijft evenwel een belangrijke locatie voor ons. Veel zal afhangen van hoe de brexit uiteindelijk onderhandeld wordt.”

De autobouwers zijn ongerust dat de brexit uiteindelijk zal leiden tot dure handelsbarrières. De productie van de Mini zou verhuisd kunnen worden naar het Nederlandse Born, waar ook veel Belgen tewerkgesteld zijn, of naar Leipzig, waar de BMW 1-Reeks gebouwd wordt op een gelijkaardig platform.

BMW is al zowat twee decennia lang eigenaar van de typisch Britse merken Mini en Rolls-Royce.

bron: Belga