Manneken Pis herdenkt aanslagen in nieuwe brandweeruitrusting

Manneken Pis herdenkt aanslagen in nieuwe brandweeruitrusting

De brandweer van Brussel schenkt Manneken Pis dinsdag een nieuwe brandweeruitrusting dat hij op woensdag 22 maart een hele dag zal dragen om de aanslagen in België te herdenken. Om 9.11 uur zullen een delegatie van brandweer Brussel, het kabinet van staatssecretaris Cécile Jodogne, de stad Brussel en de Orde van Manneken Pis ook een minuut stilte houden aan het standbeeld, gevolgd door een minuut lawaai in navolging van de oproep van de MIVB. Met de schenking van het brandweertenue aan de bekendste mascotte van Brussel en België wil de Brusselse brandweer de veerkracht en waardigheid van de hulpdiensten en de Brusselaars eren.
Na de aanslagen startte de brandweer van Brussel binnen haar korps zelf een traject rond veerkracht om de brandweerlieden te helpen bij het verwerking van de aanslagen.

“Manneken Pis werd al vele malen gestolen, van zijn voetstuk gehaald en in stukken geslagen. Maar hij staat er nog steeds, wakend over zijn stad zonder te verpinken. Het getuigt voor ons van veerkracht, van weerstand, van incasseren en weer opstaan”, legt waarnemend korpschef Tanguy du Bus de Warnaffe uit.

“Bovendien wil de bekendste legende over Manneken Pis dat de kleine jongen de stad van haar ondergang gered heeft door tijdig de lont uit te plassen die vijanden van Brussel hadden aangestoken. Een verwijzing naar de moed van onze brandweerlieden en andere hulpdiensten”, vertelt Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Cécile Jodogne nog.

bron: Belga