Dijsselbloem nog niet weg als eurogroepvoorzitter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondanks de verkiezingsnederlaag van zijn sociaaldemocratische partij PvdA is de Nederlander Jeroen Dijsselbloem nog niet meteen weg als voorzitter van de eurogroep. Dat bleek maandag bij de start van de maandelijkse vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dijsselbloem heeft een mandaat tot januari 2018. "Zolang ik demissionair minister ben is er sowieso geen enkele reden om afscheid te nemen", onderstreepte de Nederlander. Zijn opvolging als eurogroepvoorzitter zal volgens Dijsselbloem pas aan de orde komen wanneer de Nederlandse coalitiebesprekingen klaar zijn.

De Nederlandse formatie kondigt zich als bijzonder complex aan en Dijsselbloem sluit niet uit dat er uiteindelijk geen gat valt tussen het aantreden van een nieuwe regering en het verstrijken van zijn mandaat. "Dan lossen al deze vragen zichzelf op, maar dat weten we dus niet."

Ook verscheidene ministers beklemtoonden bij hun aankomst op de eurogroep dat de opvolging van Dijsselbloem nog niet aan de orde is. "Hij is een goede voorzitter en heeft een mandaat tot januari 2018", zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble.

Dijsselbloem is sinds 2013 voorzitter van de eurogroep. Zijn PvdA slikte vorige week een zware verkiezingsnederlaag en het lijkt momenteel uitgesloten dat de partij deel zal uitmaken van de volgende regering.

Het is een ongeschreven regel dat de voorzitter van de eurogroep een zittend minister is, maar dat staat niet met zoveel woorden in het Europese verdrag. Dat stelt enkel dat de eurolanden bij meerderheid een voorzitter verkiezen voor een periode van 2,5 jaar.

Met het nakende vertrek van Dijsselbloem borrelt het debat over de wenselijkheid van een vaste, voltijdse voorzitter van de eurogroep wel weer op. De Belgische minister Johan Van Overtveldt toonde zich alvast "helemaal bereid dat idee te bespreken".

bron: Belga