Steeds minder volwassenen gaan naar de tandarts

Foto Pexels

Bijna de helft van de Vlamingen is vorig jaar niet langs de tandarts geweest. Jongvolwassenen en mensen met een laag inkomen maken het minst een afspraak.

Niemand is echt dol op de tandarts. Maar onze grootmoeders, moeders en de talloze tandpastareclames op televisie hebben ons wel geleerd dat regelmatige controles belangrijk zijn voor een mooi en gezond gebit. Toch slaan steeds meer Vlamingen deze goede raad in de wind en passen ze voor het jaarlijkse bezoek aan de tandarts.

Uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt dat 47% van de Vlaamse volwassenen vorig jaar geen enkele keer naar zijn of haar tanden liet kijken. In 2015 was dat nog maar 43%. «De mindere resultaten verwonderen», zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. «Om mensen aan te zetten om jaarlijks naar de tandarts te gaan, is in 2015 het mondzorgtraject ingevoerd. Wie tijdens het vorige kalenderjaar geen verstrekking tandzorg had, krijgt voor de meeste tandzorg minder terugbetaald. Vorig jaar is daar net heel wat sensibilisering rond gebeurd», klinkt het.

Dure behandelingen

Vooral volwassenen met een laag inkomen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, lijken uit de boot te vallen. Maar liefst 62% van hen ging vorig jaar niet naar de tandarts. «De hoge kostprijs van sommige behandelingen houdt kwetsbare mensen tegen om naar de tandarts te gaan», aldus de voorzitter. «Het wegwerken van financiële drempels moet een prioriteit blijven, zodat de meest kwetsbaren een betere toegang tot tandzorg krijgen.»

Opvallend is ook dat jongeren tussen 18 en 30 jaar een stuk minder vaak naar de tandarts gaan dan kinderen of volwassenen ouder dan 30. «Mensen denken ten onrechte dat ze niet naar de tandarts hoeven te gaan wanneer ze geen tandpijn hebben», analyseert Van Gorp.

Tot slot blijken ook de 75-plussers geen trouwe tandartsbezoekers. «Veel mensen hebben dan een tandprothese. Zij oordelen vaak dat een consultatie niet meer nodig is», zegt Van Gorp.

Wallonië scoort nog slechter

De situatie is trouwens niet alleen problematisch in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel ging bijna 58% van de volwassenen vorig jaar niet naar de tandarts. «Om tandproblemen te voorkomen, is het belangrijk om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan», besluit Van Gorp.